Sevgili Okurlarım, önceki yazımın devamı olarak, katıldığım toplum destekli polislik toplantısında edindiğim önemli bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum. En önemli konu hırsızlığa karşı bizlerin alması gereken önlemlerdi. onları da şöyle sıralamak mümkün:

1) Evlerin birinci ve ikinci katlarındaki balkon kapısı ve pencerelerin sağlam demir ve korkuluk olmasına dikkat ediniz.


2) Evinizden çıkmadan önce kapı ve pencerelerinizin kilitli olup olmadığını kontrol ediniz.

3) Değerli eşya ve mücevherlerinizi yanınıza alınız.

4) Evlerinizi kısa süreli terk ettiğiniz zaman, evin bir lambasını açık bırakınız.

5) Apartman giriş kapılarını mutlaka dışarıdan aydınlatınız.

6) Apartman sakinleri, yöneticileri ve özellikle kapıcıların apartmanlara giren çıkan yabancılara karşı duyarlı olmasını sağlayınız.

7) Tatile gittiğinizde veya evinizden uzun süreli ayrıldığınızda posta kutunuzun anahtarını komşunuza bırakmayı unutmayınız, hırsızlar öncelikle posta kutusu dolu olan daireleri seçeceğini unutmayınız.

8) Hırsızlar eve girdiklerinde ilk önce yatak odalarını karıştırırlar, kıymetli eşyalarınızı evinizin daha değişik yerlerine saklayınız.

9) Yeni bir eve taşındığınızda evle ilişkisi olan bazı kişilerde evin hala anahtarlarının olması ihtimaline karşı mutlaka kilitleri değiştiriniz.

10) Evinize seyyar satıcı, dilenci, bohçacı, temizlikçi ve çeşitli bahanelerle girmek isteyen şahısları içeri almayınız. Bu tür şüpheli şahısları polise bildiriniz. Apartman dahilinde komşunuza dahi gitseniz kapınızı kilitleyiniz.

11) Eğer kendi daireniz ile apartman giriş kapısı arasında bir diafon sistemi ve otomatik kapı açma düğmesi mevcut ise zilinizi çalıp makul olmayan bir sebep ile içeri girmek isteyen yabancılara kapıyı açmayınız, aynı şekilde sizin zilinize yanlışlıkla bastıklarını söyleyen yabancılar içinde kapıyı açmayınız.

12) Apartman dairenizin zilini çalan kimseye kapı merceğinden bakmadan ve sesini duymadan açmayınız.

13) İkamet ettiğiniz apartman giriş kapısını devamlı kilitli tutunuz.

14) Semt pazarlarının kurulduğu günlerde, pazar civarında bulunan evlerde daha fazla hırsızlık olabileceğini unutmayınız.

15) Hırsızların karanlık ve loş ışıklı yerlerden hoşlandıklarını unutmayınız. Özellikle hırsızların girmesi için elverişli olan yerlerin mutlaka ışıklandırılmış olmasına özen gösteriniz.

16) Telefonlara cevap verirken numaranızı söylemeyiniz, asla kendiniz hakkında bilgi vermeyiniz.

17) Mahalle sakinleri olarak gördüğünüz şüpheli şahısları 155 Polis İmdat telefonuna bildiriniz.

18) Eğer ev ve iş yerinizde hırsızlık olayı meydana gelmiş ise hemen 155 Polis İmdat telefonuna bilgi verilerek, olay yerinin incelenmesi ve yeterli delillerin toplanabilmesi için görevlilerin gelmesini bekleyiniz. Olay yeri inceleme ekipleri olay yerini inceleyinceye kadar suç yeri karıştırılmamalı, muhafaza altına alınmalıdır.

19) Eğer siz komşularınızın evine sahip çıkarsanız onlarda sizin evinize sahip çıkacaklarını unutmayınız.

DİKKAT!

Eviniz almış olduğunuz bütün önlemlere rağmen hırsızlığa uğramış ise paniğe kapılmadan soğukkanlı olmaya çalışın, hiçbir yere dokunmayın ve bölge karakolunuzu arayın, mümkün olduğu kadar ayrıntılı bilgi vermeye çalışın. Çalınan eşyaları en ince ayrıntılarına kadar tanımlayınız veya ayırt edilebilir özellikleri hakkında bilgi veriniz.
Hırsızlık olaylarında parmak izi ekipleri olay yerini tetkik edinceye kadar suç mahalli karıştırılmamalı, muhafaza altına alınmalı, olay yerinde bırakılacak parmak izlerinin bozulmamasına dikkat edilmelidir.
Evinize geldiğinizde camınızın kırıldığını veya kapınızın aralık olduğunu fark ederseniz, evinize giren şahıs yada şahıslar içeride olabileceğinden eve girmeyiniz ve derhal 155 Polis İmdat'ı arayıp gözetlemeye devam ediniz.

Evet, en ufak bir şüphelenmede, yardım ihtiyacı doğduğunda, 155 Polis İmdat'ı aramaktan çekinmeyin. Ücretsiz bir hat olan bu numara, pek çok kolaylığı size sunuyor. her şeyden önce profesyonel yardımı bir kaç dakika içinde çağırıyorsunuz. Aradıktan sonra yapmanız gereken doğru adresi vermek. O nedenle lütfen ev adresinizi tam ve doğru olarak bilin.

Güvenli günler dileklerimle...

Şadan HERGÜNER