Alternatif Tıbbın yeni yıldızı kara mürver, şifalı mürver, terleme çayı, Patlangıç, Sambucus, Elder Sureau olarak da bilinmektedir. Hanımeligiller familyasından gelen, taneli ve şifalı bir bitkidir. Ender olarak otsu karakterde görülen bir cinstir. Çalı veya ağaç şeklinde olan kara mürver,  Akdeniz Bölgesi dışında ülkemizin tüm bölgelerinde kendiliğinden yetişmektedir. Gövdesi, çiçekleri ve yaprakları doğal ilaç yapımı ve aroma (hoş koku) terapide kullanılmaktadır.
        Kara mürver, çok kolay yetiştirilen bir bitkidir. Bitki dikildikten sonra hiç bakım olmadan, kendiliğinden büyür. Şifalı mürver olarak adlandırılmasının nedeni, birçok hastalık üzerinde tedavi edici etkisinin saptanmış olmasıdır. Vücut direncini artırıcı özelliği vardır. Kara mürverin çiçek ve yapraklarının toplanma zamanı ilkbahar ve yaz mevsiminin başıdır. Gölgelik yerlerde kısa süre içinde kurutulması gerekir. Bitkinin meyve ve gövde kabukları ise yaz sonu ve sonbahar mevsiminde toplanır. Birçok ilaç firmasının kullandığı kara mürver, vücut direncini artırıcı özelliğinden dolayı yetişkinler ve çocuklar için rahatlıkla kullanılmaktadır.
       Kış aylarında çiçek ve taneleri demlenip içilen kara mürver bitkisi,  gribe yakalanma riskini azaltıp, vücudun bağışıklık sistemini artırır. Kara mürver çayı,  diğer bitki çayları gibi hazırlanır. Kaynamış suyun içine bir iki tatlı kaşığı mürver çiçeği veya meyvesi koyularak 10 dakika demlenmeye bırakılır. Şekersiz içmek en doğrusudur. İsteye bağlı olarak bal ile tatlandırılabilir. Sıcak olarak günde 3 kez tüketilir. Yara ve yanıklar için, dışarıdan yaralı bölgeye uygulayarak kullanılır. Cildi yumuşatır, yara iyileştiricidir. Yapraklarından hazırlanan lapalar, haricen uygulamalarda cilt yüzeyini onarır.
GENEL OLARAK FAYDALARI
* Emziren anneler için önemlidir, anne sütünü artırır.
* Güneş yanıklarının ve yaraların iyileşmesini sağlar.
* Vücut direncini artırarak bağışık sistemini güçlendirir.
* Nezle, girip gibi soğuk algınlığı hastalıklarının iyileşmesini sağlar.
* Terletici etkisi ile vücuttan toksin atımını sağlar.
*Müshil ve idrar söktürücü özelliği vardır. Balgam söktürür.
*Vücuda rahatlık vererek sinirleri yatıştırır.
Kara mürverin meyve suyu şöyle hazırlanır: Taze ve olgun meyveler 2-3 dakika suda bekletilir. Sonra bunlar elle sıkılarak süzülür. Elde edilen meyve suyu ölçü olarak, 10 ünite meyve suyuna 1 ünite bal katılarak kaynatılır. Daha sonra sıcak suyla sulandırılıp günde iki kez birer bardak olarak içilir.
  Alternatif tıbbın yeni gözdesi kara mürver tam bir şifa kaynağıdır. Şifalı olmasının nedeni; çeşitli hastalıklar üzerinde tedavi edici etkisinin görülmüş olmasıdır.
Hazırlayan: Şadan Hergüner