Ev kadınlığı maddi kazancı olmayan, sürekli emek gerektiren bir iştir. Üstelik emekli olma şansı da yok. Pek çok işi bir arada yapmayı gerektiren bir kavramdır. Ev kadınları bu işlerde uzmanlaştıkça zamanı planlamayı öğrenerek kendilerine boş zaman bile yaratıyorlar. İşte bu kadar becerikli kadınlar, potansiyellerini kullanarak para kazanacak işler de yapabilirler.


EV KADINLARI İÇİN BİR KAÇ GİRİŞİMCİLİK FİKRİ

Pazarcılık: Her yaş grubundan kadının emeklerini değerlendirebileceği bir alandır pazarcılık. Pazarlarda var olan kadın iş gücü hiç azımsanmayacak boyutlara gelmiştir. Pek çok yerde kadın pazarları da kurulmaktadır. Köylü kadınların ürettikleri sebze- meyveden tutun, el emeği göz nuru işlere varana kadar hatta çok çeşitli ev yapımı yiyecekler de buna dâhildir, pazarlarda satılmaktadır. Sürekli yapıldığında para kazandıran bir iştir. Pazar tezgâhlarının kira bedelleri, dükkân ve mağazalara oranla çok düşüktür. Üstelik bazı kadın pazarlarında belediyeler, katkı sağlamak için ücret almamakta ya da çok küçük miktarlar almaktadırlar. Hazır ürünleri alıp satmak da mümkündür. Yeter ki satacağınız şeyler farklı ve hedef kitlesi olan ürünler olsun. Deneme yanılma yöntemiyle de doğru sonuca ulaşabilirsiniz. Ev kadınlarının değerlendirebilecekleri bir girişimcilik fikridir.

Ürün Komisyoncusu olabilirsiniz: Bir ürünü alıcısıyla buluşturma işini belli bir komisyon karşılığında yapabilirsiniz.  Örneğin, bir üreticinin ürününü  (bal, halı, kozmetik ürünü,  vb.) ya da kişisel eşyaları  (ikinci el giysi, ev eşyaları, takı, vs.) satış için sahipleriyle anlaşarak, belli bir komisyon karşılığında satabilirsiniz. Bu satışları internet ortamında veya bir pazarda yapabilirsiniz.
Ya da hazır bir ağ sistemi üzerinden yapabilirsiniz.

Evde yemek, pasta, kek yaparak satmak: Uzun zamandır ev kadınlarının yapmakta olduğu bir iştir. Akmasa da damlar tarzında bir kazançla başlayıp, işini bir mekânda yapmaya kadar götürenler vardır. Hizmet sektörü önem kazandığı için, çalışan kadın ve erkeklere kaliteli, lezzetli ev yemeklerini hazır olarak sunmak büyük kolaylık sağlamıştır. Bu işi yapmak için çevrenize söylemeniz, internet – sosyal ağlar üzerinden tanıtım yapmanız, hedefe uygun yerlere el ilanları dağıtmanız, duyurular yapmanız gereklidir. Yaptıklarınızı pazarlarda satmanız ya da yerel market zincirlerinin hazır yemek reyonlarına vermeniz de olasıdır. Kalite, hijyen, lezzet önceliğiniz olmalıdır. Bir ailenin ya da kişinin evine, belli günlerde giderek, günlük yemekler yaparak para kazanmanız da mümkün tabi.

Evde ütü ve küçük tadilatlar yapmak: Çalışan insanlar için bulunmaz bir kolaylık sağlayacak iştir. Duyurularınızı yaparak müşteri bulabilirsiniz. Uygun fiyat seçeneğiyle birleştiğinde mutlaka müşteri bulunacaktır. Tabi sabırlı olmak, işini düzgün yapmak, verdiğiniz sözü tutmak çok önemli…

Modernleşen seyyar arabalar:  Ev kadınlarına yapabilecekleri güzel işlerden birisi daha… Evlerinde yapacakları birbirinden özel ve yöresel yiyecekleri şık bir seyyar yiyecek arabasıyla satabilirler. Aileden birinin yardımı ya da kendi başına bile yapılabilecek bir iş. Yeni nesil pilav arabaları buna örnektir. Dükkân ve mağazalara büyük kiralar ödemeden çalışma imkânı sunan bir seçenek. Sadece arabaların albenisi olmalı ve hijyen koşullarına çok dikkat edilmelidir. Bilinçlenen tüketici eskisi gibi her bulduğunu almamakta, seçici davranmaktadır. Çay kahve çeşitlerini bile böyle bir arabayla tek bir noktada konumlanarak
satmak mümkündür.

Özel günler için çalışmalar: Çiçek, çikolata ve meyve sepetleri buna en iyi örneklerdir. Değişik ambiyanslar yaratan çikolatalı meyveler, çiçek görünümüne sahip meyve ve çikolata sepetleri kısacası yaratıcılığa dayalı kombinasyonlar alternatif hediye seçenekleri oluşturuyor. Özel günler için bu ürünleri satmak güzel bir iş girişimi. Biraz organizasyon yeteneğine ve zevkli seçimler yapmaya meyilli kadınların bu işi yapmaları olasıdır. Ayrıca doğum yapan annelerin odalarının süslenmesi, düğün ve nişan törenlerinde süslemeler yapılması becerikli ev kadınlarına yeni iş olanakları sunan bir alternatiftir. Pek çok kadının el becerileri ürünleri bu organizasyonları taçlandırabilir.

E – Ticaret yapmak: Biraz bilgi birikimi sağlayıp, internet üzerinde hazırlayacağınız bir blog ya da site aracılığıyla ürün satışı yapabilirsiniz. Hazır ürünleri ihtiyaç sahiplerine uygun fiyat seçenekleri sağlayıp satmak gibi, kendi ürün ve hizmetlerinizi de pazarlayabilirsiniz. Ülkemizde internet üzerinden yapılan alım satımlar hızla artmaya başladı bundan yararlanmak mümkün.

Yeni Tarz Büfe Açmak: Eski tarz büfeler yok oluyor artık. Farklı tasarımlara sahip, albenisi olan, hatta mobil büfeler gözde şimdi. Mobil olanlarıyla hizmetin ayağa gitmesi büyük kolaylık tabi. Evinizin önüne kadar gelen bir seyyar büfe gerçekten hoş bir hizmet! Kadın taksi ve kamyon sürücülerinin olduğu günümüzde kadın eli değmiş farklı dizayn edilmiş seyyar bir büfenin ne kadar çekici bir iş seçeneği olduğunu düşünün. Son yılların revaçta işlerinden biri olan modern büfecilikte neredeyse her gün yeni markalar çıkmaya başladı. Sizde bir kadın girişimci olarak kendi markanızı oluşturabilirsiniz.


Şadan Hergüner